Het kan gebeuren dat je naaste dementie krijgt. Het is een veelvoorkomende aandoening en heeft een grote impact op zowel de persoon met dementie als zijn of haar dierbaren. Een emotionele en uitdagende tijd. Het is belangrijk om te begrijpen wat dementie precies inhoudt, om vervolgens zo goed mogelijk voor jezelf en je geliefde te zorgen. Om je op weg te helpen, zetten we daarom alles over dementie voor op een rij. Van de eerste symptomen tot hoe je er op de juiste manier mee om kan gaan.

Wat is dementie?

Dementie is geen specifieke ziekte, maar een overkoepelende term die verwijst naar een verzameling symptomen die het gevolg zijn van een beschadiging in de hersenen. Het is een progressieve aandoening die het geheugen, het denken, het gedrag en de alledaagse vaardigheden aantast. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie, maar er zijn ook andere vormen, zoals vasculaire dementie en frontotemporale dementie.

Helaas is dementie een ongeneeslijke ziekte, waarbij de hersenbeschadigingen steeds erger worden en de persoon met dementie steeds verder achteruitgaat. Hoewel er medicijnen zijn die het proces kunnen vertragen, is volledige genezing niet mogelijk. De snelheid van de achteruitgang kan sterk variëren per persoon. Sommige mensen ervaren een snelle verslechtering, terwijl anderen nog jarenlang een redelijk normaal leven kunnen leiden. 

Symptomen van dementie

Dementie uit zich op verschillende manieren en de symptomen kunnen variëren van persoon tot persoon. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Geheugenverlies

 • Veranderingen in stemming en gedrag 

 • Verwarring

 • Moeite met communiceren 

 • Problemen met het uitvoeren van dagelijkse taken 

 • Verlies van interesse in activiteiten 

Impact van dementie

Dementie treft niet alleen de persoon die eraan lijdt, maar heeft ook grote impact op de directe omgeving, zoals familie, vrienden en verzorgers. Geheugenverlies is vaak één van de eerste tekenen. Naast het geheugenverlies kunnen ook andere cognitieve functies worden aangetast. Het vermogen om te plannen en beslissingen te nemen wordt lastiger, waardoor eenvoudige dagelijkse taken zoals koken, aankleden of het beheren van financiën steeds moeilijker worden. Taalproblemen kunnen ook optreden, waarbij de persoon moeite heeft met het vinden van de juiste woorden of het begrijpen van anderen.

Het verlies van cognitieve functies brengt vaak gevoelens van frustratie, angst en verdriet met zich mee. De persoon met dementie kan gefrustreerd raken door de toenemende afhankelijkheid. Angst ontstaat door de verwarring en het gevoel van desoriëntatie. Voor familieleden en verzorgers is het emotioneel zwaar om te zien hoe een geliefde geleidelijk verandert en achteruitgaat.

Het belang van ondersteuning

Of het nu gaat om beginnende dementie of dementie in een verder gevorderd stadium: het creëren van een veilige en gestructureerde omgeving, behouden van sociale interactie, stimuleren van cognitieve activiteiten en goede medische zorg is belangrijk. Het is ook aan te raden om een ondersteunend netwerk op te bouwen en hulp te zoeken bij professionele zorgverleners en organisaties die gespecialiseerd zijn in dementiezorg.

Omgaan met dementie

Het omgaan met dementie bij je naaste kan een uitdagende en emotionele reis zijn. Het is belangrijk om, zowel fysiek als mentaal, ook goed voor jezelf te zorgen. Hier zijn een paar tips voor hoe je om kan gaan met dementie:
 

 • Informeer jezelf: leer zo veel mogelijk over dementie. Begrijpen hoe de ziekte verloopt, de symptomen en de mogelijke gedragsveranderingen helpen om beter voorbereid te zijn en effectiever te reageren.
   

 • Communiceer met empathie: wees geduldig en empathisch in je communicatie. Houd er rekening mee dat de persoon met dementie mogelijk moeite heeft met begrijpen en het uiten van hun gedachten. Luister actief, gebruik eenvoudige taal en stel open vragen om hen te helpen zich uit te drukken.
   

 • Creëer een rustige en gestructureerde omgeving: vermijd overmatige prikkels en creëer een rustige omgeving die bekend en veilig aanvoelt. Houd een consistent dagelijks schema aan en zorg voor duidelijke instructies bij het uitvoeren van taken.
   

 • Stimuleer cognitieve activiteiten: blijf de geest van de persoon met dementie stimuleren met eenvoudige cognitieve activiteiten zoals puzzels, geheugenspellen of het bekijken van fotoalbums. Deze activiteiten kunnen helpen om cognitieve functies te behouden en herinneringen op te roepen.
   

 • Gebruik visuele hulpmiddelen: aangezien het verbale begrip en de communicatievaardigheden van mensen met dementie kunnen afnemen, is het nuttig om visuele hulpmiddelen te gebruiken. Maak gebruik van foto's, illustraties of pictogrammen om belangrijke informatie over te brengen.
   

 • Blijf positieve interacties stimuleren: richt je op momenten van vreugde en verbinding door bijvoorbeeld activiteiten te ondernemen waar de persoon met dementie van geniet, zoals luisteren naar muziek, wandelen in de natuur of samen herinneringen ophalen. 

 • Zorg goed voor jezelf: vergeet niet om voor jezelf te zorgen. Het verzorgen van iemand met dementie kan zwaar zijn, zowel fysiek als emotioneel. Neem regelmatig pauzes en onderhoud contact met familie en vrienden.
   

 • Zoek ondersteuning: er zijn veel organisaties en ondersteuningsgroepen die gespecialiseerd zijn in dementiezorg. Zoek naar lokale bronnen en sluit je aan bij een ondersteuningsnetwerk waar je ervaringen kunt delen en waardevolle informatie kunt krijgen. Naarmate de ziekte vordert, kan het nodig zijn om over te stappen op particuliere ouderenzorg, thuiszorgdiensten of verpleeghuizen die gespecialiseerde zorg bieden aan mensen met dementie.

Hoewel dementie een moeilijke aandoening is, is het mogelijk om de kwaliteit van leven te verbeteren door middel van goede zorg, ondersteuning en begrip. Hopelijk heeft deze blog geholpen om meer inzicht te krijgen in dementie en om beter voorbereid te zijn voor deze emotionele tijd.